Pages

Wednesday, 17 April 2013

Ta Ta Somer - HALLO Winter


Ek lees die afgelope ruk 'n hele paar olifant stories en vind dit interessant want hierdie reuse diere het my nog altyd gefasineer.  Toe hoor ek toevallig 'n aanmerking wat ek eintlik ken.....Hoe eet jy 'n olifant? Die antwoord:  Happie vir happie.  

Nie dat ek ooit al daaraan gedink het om 'n olifant te eet nie, maar die idee van iets so groot dat mens nie kans sien daarvoor nie en tog as jy dit bietjie vir bietjie neem, oorwin jy die olifant!  Die laaste tyd (weet nie of dit die komende matriekafskeid is nie) kontak ouers en kinders my oor ....ja.....gewigsverlies by tieners. Vrouens is mos maar altyd bewus van die kilogramme wat ons wil/moet/gaan verloor en vir tieners kan mens dit seker maklik maal met 10 want hulle is so selfbewus oor hul liggame wat so vinnig verander.  Mens dink ook dadelik dis net meisies maar die seuns let al hoe meer op wat hulle eet.

My pa het altyd gesê 'n koshuiskind is 'n eetlus met 'n vel om en hy het dit so geniet as die koshuis kinders by die huis aankom en weglê aan wat ook al voorgesit word. Tiener seuns is nog net so onversadigbaar soos altyd, maar jy kan nie net meer brood en konfyt gee om die honger te stil nie.  Ons gee kinders die keuse van wit of Lae GI brood en maak die aanbod aantreklik deur 'n keuse tussen gewone volgraanbrood, saadbrood en heuning en hawermout brood.  Dit is opmerklik hoe die balans tussen die brode verander en die witbrood bestelling al minder word terwyl die res styg.  Ek glo dis 'n kwessie van smaak wat ontwikkel word saam met die bewustheid van gesond eet.  By die seuns dink ek gaan dit meer oor sport deelname en die "six pack" waaraan hard ge"gym" word terwyl die meisies wil mooi lyk in die spieël.

Ons werk met minimum olie en vet in die kombuis.  Vleis, ook maalvleis, word maer bestel, groente word gestoom en slegs die pampoen en patat kry suiker oor.  As ons bv. skorsies bedien, word die suiker en margarien apart bedien sodat elkeen kan besluit waarvoor hy/sy kans sien.  Soms bederf ons bietjie met skyfies, gebraaide aartappel of vetkoek maar vis, hoenderfillette, burgers, ens. word alles in die oond gaargemaak sonder enige olie.  Ek reken die kinders sal my kruisig as ek Sondagmiddag se braai aartappels wegneem, (daar was al trane daaroor).  As ons bietjie olie by groente gebruik omdat dit nie anders kan nie, is dit olyfolie van goeie gehalte.  Elke ete het ook 'n vars mengelslaai van een of ander aard en elkeen het die keuse wat hy/sy gaan eet.  So ons doen alles wat ons kan om die kos so gesond en smaaklik moontlik te berei en laat die keuse aan die eters oor.  

My raad is as iemand werklik 'n gewigsprobleem het, moet daar 'n wilsbesluit wees om iets te verander.  Daar is nie towermiddels teen die vetjies nie, mens moet daardie olifant maar happie vir happie eet en nie moed verloor as jy langs die pad so bietjie afdwaal nie.  Jy moet kyk wat vir jou lyf werk en altyd onthou....Jy is wat jy eet!

Ons Somer het vinnig tot 'n einde gekom en die nat Stellenbosch Winter is met ons.  Ek voel nog nie heeltemal reg daarvoor nie, maar ons spyskaart is besig om stadig te verander (soms vinniger met nuwe resepte wat getoets word) en dit raak bredie tyd en vanaand eet ons melkkos en die soppe staan nader en wag op volgende week se spyskaart.

EERSTE NAWEEK VAN DIE KWARTAAL!

Die eerste week van die kwartaal het om gevlieg en die naweek was op ons met 'n Netbal toernooi Vrydag en Saterdag hier op ons bane.  

Vrydag was weer tyd om nuwe gereg te toets.  Daar is twee vereistes vir 'n nuwe resep om gebruik te word.  Eerstens moet die kombuis dit kan behartig itv voorbereidings tyd en toerusting en Tweedens moet dit goed geëet word (ek hou die afval bak dop om dit te monitor).
Vrydag aand het ons 'n eenbak gereg met hash browns en varkworsies getoets.  Ek moet sê ek het my bedenkinge gehad maar dit was heerlik en is goed ontvang.



Eenbak Hashbrown gereg
100 porsies 

 2 x 6kg     Hashbrowns


5 kg           Varkworsies
5-6             Uie, gekap
2                Groen Soetrissie, gekap

1,5 kg        Cheddar Kaas, gerasper

5 liter Melk
1 liter Meadowland room
40 Eiers
Sout, Peper en Gemengde Kruie

Maak die worsies halfgaar in oond sodat dit makliker sny
Sny die varkworsies in stukkies en braai saam met ui en groensoetrissie
Pak ‘n laag hashbrowns onder in bak en bedek met worsiemengsel
Pak weer hashbrowns bo-op
Strooi kaas oor
Klits die melk, room en eiers saam en geur.
Gooi oor die bakke en bak by 180 grade tot gestol, ongeveer 30-40 min


 Die Rugby en hokkie spelers (meerderheid van die inblyers) het vroeg vroeg Saterdag oggend vertrek en ontbyt is geskuif na 7h30. Middagete was Soetsuur Vark met rys en slaai wat baie baie lekker was en Saterdag aand was die immer gewilde Chicken Fillet Burger se beurt.

Sondag het ons Oondgebraaide Biefstuk met goudbruin gebraaide Aartappels, Oondgeroosterde groente, Coleslaw en Sondag Mengelslaai bedien met Gebakte Kaaskoek en vrugte as nagereg.  En die naweek word tradisioneel afgesluit met 'n Koshuis Hotdog.  Ek het avokadopere gehad om uit te sit en ek dink nie sjokolade sou die kinders meer opgewonde gemaak het nie.




Vlnr Maryline ruim op terwyl Charmaine en Marlene die Sondag slaaiborde afrond met Feta kaas
 
Oondgebraaide Biefstuk met Goudbruin Braaiaartappels, Oond geroosterde Groente en Slaai

Gebakte Kaaskoek vir Poeding




No comments:

Post a Comment